Co napsat svatebnímu fotografovi

„Dobrý den,
budu se vdávat v červnu a chtěla bych nafotit svatbu. Kolik to bude stát?“

Nevěsta

„Zdravím Vás slečno Nevěsto,
děkuji za Váš email, odpověď na Vaši otázku neznám.“

Fotograf

Co je dobré vědět než začnete psát svatebnímu fotografovi a co je dobré, aby věděl on po přečtení vaší zprávy?

 

Pro zjednodušení si nastiňme několik variant, s jakým záměrem hledáme svatebního fotografa a co v jednotlivých případech v psaní zpráv neopomenout. Ušetříte tím čas především sobě a dozvíte se hned přesně ty informace, které potřebujete.

A) Oslovujete “náhodně” více svatebních fotografů – řešíte primárně rozpočet

V takovém případě by mělo stačit napsat svatebnímu fotografovi tři základní údaje – DATUM, MÍSTO svatby a  KOLIK HODIN chcete fotografa na svatbě mít.

Např. maximálně dvě hodiny na vyfocení obřadu, gratulací a skupinek, nebo chceme fotografa na cely den od příprav v osm ráno až do půlnoční párty tj 16h.

Svatební fotografové vám tak mohou hned napsat, zda mají čas a nejspíš vám pošlou zrovna i ceník pro různě dlouhé fotografování a vy si nakonec vyberete, co se vám líbí.

Zdroj: https://jamaallison.wordpress.com/category/wedding-stuff/photography/

B) Máte vyhlédnuté svatební fotografy, jejichž práce se vám líbí. Vnímáte svatební fotografii jako investici, která se vám v čase zhodnotí a bude sloužit jako hmatatelná vzpomínka na jeden z nejhezčích dnů ve vašem společném životě.

V prvotním emailu/zprávě by samozřejmě neměly chybět základní informace – DATUM, MÍSTO případně ČASOVÝ HARMONOGRAM svatby, ale především návrh na osobní SETKÁNÍ s fotografem. Osobní schůzka je jeden z velmi důležitých faktorů výběru toho správného svatebního fotografa. Svatební fotograf s vámi pravděpodobně bude převážnou část dne, téměř určitě uvidí nevěstu dříve než ženich, bude jednoduše součástí této intimní a rodinné chvíle, a nejen proto je důležité, abyste si sedli po lidské stránce a váš Den byl spíše bohatší o příjemného hosta, než narušen podivným vetřelcem. Po absolvování schůzek a porovnání nabídek, sami uvážíte, s kým a za jakých podmínek chcete ten váš svatební den sdílet.

Více o schůzce se svatebním fotografem – na co se ptát, co je důležité?

C) Víte přesně, co od svatebního fotografa chcete. Máte jasnou představu o tom, co byste rádi měli – svatební alba, zarámované fotografie a jiné produkty. Fotografie je pro vás důležitou součástí nejen svatební oslavy a přejete si mít kompletní servis ať se nemusíte o nic dále starat.

V takovém případě platí vše dříve zmíněné – DATUM, MÍSTO, ČASOVÝ HARMONOGRAM svatby a domluva SCHŮZKY s fotografem. Co je navíc, můžete rovnou nastínit, o jaké produkty máte zájem a zjistit tak hned na začátku, zda fotograf tyto produkty a služby nabízí nebo je alespoň schopen je zajistit. Produktem mohou být např.  kvalitní fotoalba nejen pro sebe ale i pro rodiče, velký obraz na zeď ale i předsvatební fotografování atd. Ne každý svatební fotograf totiž nabízí komplexní servis. Ať už jde o zajištění výroby svatebních alb, tisk a zarámování velkoformátových fotografií, či jen to základní- nemá čas se Vám věnovat.


Co očekávat v odpovědi?

Svatební fotograf vám odpoví, prvotně, zda má volný termín a nejspíš vám pošle i obecný ceník pro různě dlouhá fotografování. V ceníku často bývají i různé varianty balíčků služeb či seznam, co vše fotograf nabízí. Pokud z nějakého důvodu nedojde k osobnímu setkání s fotografem, které je především přínosné pro klinty, měli byste si, nejlépe písemnou formou, upřesnit, jaká jsou přesně vaše očekávání, co vše je zahrnuto v ceně uváděné fotografem (cestovné, úprava fotografií, tisk fotografií, jaká alba apod.), způsob platby za svatbu a jiné technické i netechnické detaily, které mohou ovlivnit práci fotografa a především váš velký den. K tomu všemu by vám měla sloužit smlouva s fotografem.

Není nic horšího než si pokazit svůj velký den nedorozuměními, nesympatickým fotografem, fotografem s cigaretou, žabkách a květované košili na zámku, nebo naopak fotografem ve smokingu na pláži ☺ nebo po svatbě zjistit, že svatební fotografie vlastně vypadají zcela jinak, než byla vaše představa. Chyba se může stát na obou stranách, proto je dobré snažit se takovým přešlapům předcházet. Obzvlašť pokud ta možnost je.

Závěrečný checklist před odesláním prvotního emailu fotografovi:

– máte již jasné DATUM a MÍSTO  svatby? (pokud ne, napište mu to, může vám případně i poradit – kdo jiný má větší zkušenosti ze svatebních lokalit)
– máte představu, co vše chcete, aby fotograf na vaší svatbě zachytit? (přípravy, obřad, speciální program, party, půlnoční překvapení…)
– viděli jste web/FB/Instagram daného fotografa? (ztotožňujete se s prací, kterou fotograf odvádí – styl fotografií, recenze…)
– prošli jste si jeho webové stránky? (můžete tam najít informace, které vám usnadní rozhodování rychleji – ceník, možnosti cestovat fotografa, aditivní služby a jiné požadavky)
– tip na závěr: pište fotografovi, jako by měl být dalším hostem na vaší svatbě a pokud si jej z jakéhokoliv důvodu nevyberete, poděkujte mu za čas strávený s vámi. Oba budete mít za sebou jeden fajn den, kdy jste na sebe byli milí.

Hodně štěstí ve výběru fotografa a spousty lásky ve společném životě.

Spojte se snámi