Vybavení pro svatebního fotografa

Připravil jsem si článek o výbavě svatebního fotografa, ke které jsem prozatím ve své kariéře došel. Pro zajímavost s vámi budu sdílet i oblébené kousky mých kolegů. Nicméně, pokud vás článek bude bavit, nebo byste se rádi na cokoliv doptali osobně, ještě mám pár posledních míst v únorovém svatebním workshopu – ZDE.

Na začátku si řekněme, že se jedná o vybavení, které bude spíše používat profesionální fotograf, který potřebuje doručit danou úroveň fotografií na jakékoliv svatbě a při jakémkoliv osvětlení. Pro fotografa amatéra je zřejmě takový technický arsenál příliš, ale proč ne 🙂

Osobně mám rád, když mohu za jakýchkoliv podmínek doručit svůj standardní servis ve fotografování svateb a nemusím řešit, že někde něco nemohu vyfotografovat, protože na to nemám techniku. Nicméně za roky, co se fotografován

ím živím, jsem došel k závěru, že mohl-li bych mít jen jeden objektiv na svatbě, pak by to byl 24-70mm f2,8 na FF snímači. Případně 24-105mm f4 taktež na FF.  Tento objektiv pro sebe považuji za základní sklo ve výbavě.
Druhým objektivem, který bych si určite chtěl vzít na fotografování svatby by byl 70-200mm f2,8, pokud možno stabilizovaný. Tento objektiv často využívam jak při fotografování obřadu, abych nerušil, tak pro focení portrétů, abych klientům dopřál trochu prostoru a samoty.

George Hlobil má ve své výbavě oblíbený objektiv 24-35mm f2. Jak říká, je to pro jeho styl práce perfektní sklo a je krásně ostré.

Milan Zářecký zase čato používá pevnou padesátku – 50mm f1,4- ať už fotografuje portréty novamnželů nebo reportáž.

Jindra Štěrba nesmí nikdy zapomenout na focení svatby pětatřícítku – 35mm F1,4 – Bez té, jak říká, se na svatbě prostě neobejde.

Úžasným objektivem pro fotogafování ruzných detailů a náladových fotografií může být pětaosmdesátka – 85mm f1,2 / f1,4 nebo i 135mm f1,8 /f2… To jsou jednoduše objektivy pro krásu a na krásu 🙂

Když vím, že mne čekají stísněné prostory, tak rád sáhnu po pevné 20mm 1,4 nebo zoomu 16-35mm f2,8. Jsou to perfektní skla třeba pro “kontaktní” fotografování nebo tvoření zajimávých architektonických fotografií.

www.pelucha.com

Jedna z “must have” fotografií, které nevěsty často chtějí je detail šperků, které budou na svatbě mít. Pro tyto snímky s sebou nosím makro objektiv. Mně osobně vyhovuje 100mm f2,8. Někomu může stejně dobře posloužit i kratší, či delší makro objektiv.

Tím, že nevím, zda bude svatba vždy perfektně nasvícena a že budu mít optimální světlo pro krásný portrét nevěsty a ženicha, tak s sebou pro jistotu nosím i nějaké speedlight blesky a pro letní dny i silnější strobo. Naopak, když je světla málo a je dobré si objekt jen lehce dosvítit, tak se hodí mít po ruce zdroj stáleho světla ať už led video světlo ne Icelight.

Co se týče těla fotoaparátu, tak většina z nás používa FF DSLR, středoformát nebo nejvyšší řady bezrcadlovek.

Při spoustě fotografování nevyužiji všechnu techniku, ale jsou případy, kdy jsem neskutečně rád, že nejsem technikou omezen a mohu tvořit jak chci. Každý z nás máme ale jiný styl a je tedy jen na nás jakou techniku použijeme pro vytvoření té či oné fotografie. Hlavní je, že tu fotografii uděláme kvalitně a krásně : ).

PS: aktuálně je vyhlášen tento svatební workshop, kde se i technické věci rozebírají ještě více do hloubky

Spojte se snámi