Svatební skupinové fotografie

Svatební skupinové fotografie patří do souboru fotografií, které jsou snad ty nejdůležitějších z celé svatby. Ať už je to ta jediná společná fotografie všech svatebčanů, či jednotlivé „oficiální“ fotografie s rodiči, svědky atd. Pojďme se podívat na tento typ svatebních fotografií ze tří pohledů – novomanželů, svatebčanů a fotografů.

Společná svatební fotorgafie.

Z praxe mohu potvrdit, že majoritní (99%) část klientů, si velkou společnou fotografie, na které budou všichni svatebčané, přeje. Je to velmi hezká vzpomínka na všechny zůčastněné, kteří se setkali na jednom místě ve stejný čas, aby oslavili lásku novomželů. Při plánování svatby, je proto dobré na tento moment pamatovat a vyčlenit mu adekvátní čas. Nejčastejší je varianta, kdy se celé skupinové fotografování uskuteční po skončení obřadu, resp. po gratulacích a případných tradicích. Druhá častá varianta je, že se po obřadě pořídí jen jedna společná fotografie, připadně pár skupinek s hosty, kteří odchází a druhá část se uskuteční až v rámci recepce, či po přesunu na místo hostiny.

Časová dotace se může různit od počtu hostí, množství skupinek a zkušeností svatebního fotografa. Standardně doporučuji počítat s půlhodinou pro základních cca 10 skupinek.

Základní svatební skupinové fotografie jsou tyto: celá svatba – tj všichni hosté, pak celá velká rodina ze strany od ženicha i nevěsty, jen rodina ženicha, jen rodina nevěsty, užší rodiny, s rodiči spoleně, s rodiči zvlášť, se svědky, s prarodiči, sourozenci, druždou, jen kluci, jen holky, s kamarády ze školy, z kanceláře atd. Pokud máte jako klient speciální přání pro skupinové fotografie, je určitě dobré o tom informovat fotografa předem.

Pro fotografa je dobré, aby se nebál promluvit k lidem a dokázal navigoval hosty nejen k hezkému postoji, ale i k celkové vyvážené kompozici v obraze.( Technická pozn.: Clona, řekl bych, min f4, radějí více – záleži samozřejmně na vzdalenosti atd, ostříme na nevěstu, nebo řadu za ní, pokud jsou čtyři a více řad. Samozřejmně je otazka, zda a kdy je dobré přiblesknout si.)

Co mohu také doporučit je dobrá organizace totoho bodu svatby. Pro hosty je, zdá se, lepší, když je focení zábavné, svižné a samozřejmně všichni počítají s tím, že na fotografiích budou vypadat úžasně. Proto pokud jste jako fotograf stydlivý/á nebojte se poprosit o pomoc svatební koordinatorku, svědka či jiného svatebčana – optiomálně domluvit se před svatbou – aby Vám focení pomohl organizovat a vše bylo hezky plynulé.

Pokud by vás zajimálo, co je 3P aneb jaké fotografie ze svatebního obřadu, tak zde prosím.

Spojte se snámi