Svatební fotografie, které by neměly chybět

Svatební obřad

Svatební obřad je součástí každé opravdové svatby. Ať už se jedná o uzavření manželství na radnici či v kostele, vždy se jedná o slavnostní úkon, který má určitá pravidla i emoční prožitek pro novomanžele. V českých poměrech je pravidlem, že si novomanželé vyměňují snubní prsteny, dávají si první manželský polibek a podepisují své rozhodnutí v matrice. Odtud vzniklo pro svatební fotografie pravidlo 3P – Prstýnky, Pusa, Podpis. Ale pozor! Obřad není jen o těchto třech fotografiích!

svatebni obrad 1


Během svatebního obřadu se často projeví i emocionální náboj, který tato slavnost obsahuje. Nejčastěji jsou to slzy štěstí, ale zažil jsem i výbuchy smíchu či srdcervoucí loučení se nevěsty s maminkou. Velmi často jsou právě tyto svatební fotografie – fotografie plné emocí – pro novomanžele o dost důležitější než “jen” ta 3P.

svatba obrad
svatebni obrad 2
svatebni obrad 3
svatebni obrad 4

Mnohdy je součástí obřadu slavnostní příchod, kdy tatínek vede nevěstu k očekávajícímu snoubenci. Následuje rozloučení se nevěsty s tatínkem a předání rukou nevěsty z rukou otce do rukou ženicha. Někteří novomanželé se rozhodnou, že svatební obřad “obohatí” o slib věrnosti, lásky a oddanosti. Ze zkušenosti rád potvrdím, že právě tato chvíle je úžasným momentem nejen pro novomanžele, ale i pro všechny hosty a fotografie z těchto momentů jsou k nezaplacení.

Na závěr většiny svatebních obřadů se řadí gratulace hostí. Nejčastěji začínají gratulovat rodiče a svědkové, poté se přidávají další příbuzní a hosté. Pro fotografování této části obřadu je pro fotografa o něco zajímavější stát na straně nevěsty…

svatebni obrad
Fotografie ze svatebního obřadu na Staroměstké radnici
Podepisování svatebního protokolu


Ze zkušenosti doporučuji všem svatebním fotografům, kteří budou svatební obřad fotografovat, aby se před jeho zahájením pozdravili s oddávajícím – případně s jejich asistenty a zjistili si, zda na daném místě nejsou například nějaké restrikce ohledně pohybu, či používání blesku atd. Tímto se fotografové vyvarují případných konfliktů s oddávajícím během obřadu a zároveň svým chováním nebudou rušit průběh slavnosti. Svatební obřad je totiž primárně o nevěstě a ženichovi a až na konci o fotografovi:).

Přístě: Jak na společné fotografie nejen v době rouškové.

Spojte se snámi