Jak si vybrat svatebního fotografa nejen v době corony

Jsme rok s covidem a věřím, že spousta z nás se těší na léto a možnost setkat se přáteli a oslavit spolu něco krásného. Třeba svatbu :). Je samozřejmé těžké předvídat, jaké statní restrikce na nás budou v té době aplikovány, ale jsem přesvědčen, že mít ze svatby krásné fotografie, vytištěné v albumu nejen pro případ blackoutu se může hodit. Pro ty, kdo hledáte fotografa na svatbu, tak vězte, že v Česku je spousta úžasných svatebních fotografů a fotografek, a tak si můžete opravdu vybrat tu či toho fotografa, který je nejblíž vašemu srdci.

Při výběru zvažte i to, že pokud si přejete mít svatební fotografie veselé, krásné i plné emocí, tak je defacto naprosto nezbytné, abyste svatbu takto skutečně prožili- s radostí a grácií. Dobré je nebát se pustit fotografa „blízko“ k sobě, aby mohl být tichým/tvůrčím/uměleckým.. fotografickým svědkem vaši bezprostřední radosti a děje kolem vás. Velmi pomocné je se s potencionálním fotografem/kou setkat i osobně nebo alespoň přes video online, neboť je dobré, aby jste si „sedli“ i lidsky a nejen řemeslně.

Kdy začít s hledáním? Dá se říci, že čím dříve tím lépe, ale určitě se nebát oslovit fotografy i na poslední chvíli. Co je při výběru důležité? Zohlednit své představy i potřeby…:)

Zde uvedu několik technických informaci, které mohou být pomocným voditkém při výběru těch pro vás nejlepších svatebních fotografů. Může být dobré vybrat si několik horkých adeptů a z těch si pak se snoubencem/snoubenkou vyberete vítěze společně.

Svatební fotografie spadají do čtyř základních kategorií.

Klasické, tradiční: Tito fotografové se zaměřují na „pózované“ fotografie. Zaměřují se na prvky, které pár předem požadoval. Upravují vybavení, pozadí, postoj těla subjektu a svatební oděv. Dokumentární nebo fotografický žurnalistický styl: Spíše než pózování se tento typ fotografů místo toho specializuje na zachycení událostí, které se odehrávají v reálném čase. Tento styl je určen pro nevěstu, která upřednostňuje upřímné fotografie na rozdíl od pózovaných svatebních fotografií. Ilustrativní fotografie: Tento styl fotografie kombinuje výše uvedené dva styly k zachycení spontánnosti i pózování fotografií. Portrétní: Tito fotografové se zaměřují na záběry nevěsty a ženicha ve stylu „portrétu“ a portréty členů rodiny. Znalost těchto stylů vás pomohou při výběru toho, co nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Ve skutečnosti je často potřeba, aby fotograf zvladal všechny styly dobře kombinovat a uměl si poradit se živou reportáží i efektivním uspořádáním hostí pro společnou fotografii.

Při výběru svatebního fotografa si položte i následující otázky:

Jaký styl fotografií se vám líbí? Má svatební fotograf portfolio ukazující jejich konkrétní styl? Portfolia by měla být vždy k dispozici k prohlédnutí a optimmálně z celých svateb. Co je zahrnuto v balíčku, digitální fotografie – jaké rozlišení/počty, výtisky, alba a korektury, stejně jako další fotografické služby, jako je zásnubní focení? Nezapomeňte zkontrolovat požadované dokumenty – smlouvy, zálohy. Můžete zvážit časové možnosti- jak dlouho chcete, aby fotograf byl s vámi- má skončit s focením po obřadě, nebo aby zůstal až do posledního tance s kdy má začít? Pracoval fotograf už někdy na místě vaši plánované svatby? Budete chtít vědět, zda váš fotograf zná místo, které jste si vybrali, nebo přinejmenším požaduje příležitost prozkoumat místo před tímto důležitým dnem? Jaké kroky podnikne fotograf v případě osobní nouze? Má k dispozici záložní fotografy? Kolik svateb bude fotograf zpracovávat ve stejném víkendu? Kolik fotografů bude mít na místě během vaší svatby? Existují nějaká omezení pro sdílení vašich svatebních fotografií na sociálních médiích? Měli byste se ujistit, že neexistují žádné právní problémy, které vám brání ve zveřejnění informací o vašem šťastném dni. Ve stejném duchu: bude fotograf zveřejňovat některé z vašich svatebních fotografií na sociálních médiích? Měli byste mít právo se o publikování fotografií dohodnout, aby osobní fotografie vašeho zvláštního dne byly veřejně sdíleny ve shodě s vámi. Pro bližší pochopení položte tuto otázku fotografovi a můžete se dozvědět informace o kompatibilitě. Jaká je vaše oblíbená scéna při fotografování svateb? Nabízíte fotobudku? Pokud ano, důležité jsou podrobnosti, kdy bude fotografický budka k dispozici hostům a náklady. Zeptejte se také na poplatky, pokud by měl být vyžadován další čas pro fotografické pokrytí nad rámec dohody i prodloužení použití fotobudky.

Při výběru svatebního fotografa je tedy dobré zohlednit, jak řemeslné kvality fotografa, tak i to, zda si osobně sednete a budete se cítit fine, když bude kolem vás celý den na svatbě.

svatební fotograf Petr Pělucha

Spojte se snámi