Jak vybrat svatebního fotografa – Rozhovor pro MG

Marriage Guide: Jak vybrat svatebního fotografa?
Řekl bych vybírejte s citem. Zamyslete, co od svých svatebních fotografií očekáváte. Chcete jen prostý záznam děje nebo byste raději měli na památku vkusné a elegantní fotografie, které budou vyzařovat atmosféru, emoce i kreativně vyprávět děj vaší svatby? Uvažte i, zda vám budou stačit fotografie na sociální sítě, nebo byste raději měli fotografie vytištěné v rámu na zdi či v albumu. V neposlední řadě pro vás může být důležité i to, jak se fotograf na svatbě chová či jak k ní přistupuje.
Kritérií, podle kterých vybírat může být i více. Například specifický výtvarný styl fotografií, vaše finanční možnosti, osobní vztahy, známost fotografa atd atd. Ve finále se velká část rozhodnutí bude odvíjet od toho, jak je pro vás svatební fotografie důležitá a jaký k ní máte vztah. A také od toho, za co chcete na svatbě utrati a do čeho investovat. Svatební fotografie patří spíše do kategorie investice, neboť její cena roste s časem. Tak jako u dobrého vína.

Marriage Guide: Proč nešetřit a pečlivě vybírat?
Šetřit je dobré na věcech, kde to dává smysl. Proč ale šetřit na něčem, co s vámi bude po celý život a na co se budete dívat kdykoliv si budete chtit připomenout ten super den, na který se teď tak s radostí připravujete? Ano ve finále je to jen fotografie, stejně jako dort je jen dort. Přeci ale nechcete, aby bylo z dortu hostím nevolno a abyste se své svatební fotografie styděli ukázat v práci a později i svým dětem. Vybírejte proto pečlivě, s fotografy se potkejte, ať když už toužíte mít tuto vzácnou službu na svatbě, tak ať to stojí za to. Nebo tomu nevěnujte čas a pak je i zbytečné si tuto službu platit.

Marriage Guide: Jaké produkty nabízí svatební fotograf?
(V současné době si můžete u většiny profesinálních svatebních fotografů vybírat ze široké škály možnosti. ) Hlavním produktem fotografa jsou – překvapivě fotografie:) Je však otázka v jaké kvalitě a množství je chcete. Fotografie mohou být prodávány jako digitalní data nebo tištěné fotografie. U digitálních verzi fotografií je dobré vědět, v jaké kvalitě vám budou stačit. Např. pro užití na sociálních sítích stačí malé soubory (cca 1800pix), pro zobrazení na televize je dobré požadovat alespon HD rozlišení, které se dá použít i pro tisk minilabu. Chcete- li mít fotografie vytištěné v albumu či na obraze doma, pak budete potřebovat maximální rozlišeni a komu nejspíš i potřebnou editaci fotografii pro tisk.
Svatební alba si můžete udělat samozřejmě i doma na koleni, ale pokud chcete kvalitní album na celý život, žadejte jej po svém fotografovi. Profesionální fotografové mají totiž dost často přístup k technologiiím a výrazně kvalitnějším produktům než se masově nabízí například v drogerii. Stejně tak je to i s velkoformátovým tiskem. U tištěných fotografií vám fotografové velmi rádi udělají i retuš fotografii, aby byl vysledek perfektní.
Dále fotografové nabízí i různé služby, jako například vytvoření online galerii a aplikaci pro smartphony, využítí profesionálního svícení v exteriérech, mohou pro vás udělat slideshow svatebních fotografií přímo v den svatby, mohou přijet v tandemu s druhým fotografem, mohu vám vyfotografovat zásnubní fotografie…
V neposlední řadě se nabízí čas jednak ztrávený na svatbě, a jednak jak rychle své fotografie uvidíte.

Svatební fotografie jako obraz na zeď

Marriage Guide: Jak se pohybují ceny svatebních fotografů a jaké služby a produkty by měla obsahovat?
Cena je velmi individuální záležitost a bude se odvíjet od toho co, či koho chcete. Na českém trhu můžete sehnat služby svatební fotografa i za tak málo jako je 5000kč – otázka je, co za to dostanete? S investici kolem 20 000kč byste měli očekávat profesionální fotografickou práci s pokrytím nejdůležitejších části dne – cca 6-8h fotografování na svatbě. Co se týče dalších služeb a produktů, bude záležet na konkrétním fotografovi.
Je-li u vás kvalita fotografií, jejich zpracování, dodání albumů a celkově vysoký nárok na provedení služby na prvním místě, pak počítejte s cenami od cca 50 000kč výše. V této kategorii může mít za tuto cenu i světově proslulá italská svatební alba či velkoformátové fotografie na zeď a k tomu dost často i skvělý zážitek z fotografování na celý život.

Marriage Guide: V jakém stylu je možné fotografovat svatbu?
Stylů je spousta. Některé jsou nadčasové a elegantní a některé naopak velmi rychle ztrácejí svou slibovanou přitažlivost. V konečném důsledku se však styl nejčastějí odvíjí od stylu svatby stejně tak jako od stylu klienta samotného. V dnešním době je, si myslím, duležitejší samotná kvalita fotografie a jeji zpracovaní. Finální filtr si nakonec můžete zvolit třeba na instagamu podle dnešního počasí.

Marriage Guide: Máme zvolit i černobílé fotografie ze svatby?
V dneční době je většina svateb fotografována pomocí digitálních fotoaparátů. Tímpádem to, zda bude fotografie černobíla nebo barevná, je otázka postprodukce. Pokud však budete mít na svatbě fotografa s klasickým fotoaparátem, pak je dobré tuto otázku řešit na predsvatební schůzce s fotografem.

Marriage Guide: Na co se tedy zaměřit při výběru svatebního fotografa?

Rozhodněte se především, co vše chcete mít fotografem na svatbě zdokumentováno. Jak dlouho s vámi bude na svatbe bude. Prohlédněte si portfólio fotografa a nejlépé i céle svatby, ať máte jasno o stylu, který se vám líbí. Řešit styl práce
fotografa po svatbě, již némá de facto význam. Také si ujasnějete, jaký výstup od fotografa chtete mít – digitální soubory, tištěné fotografie nebo alba? V neposlední řadě mohou být důležíté přidané služby jako je například slideshow svatebních fotografií přímo na svatbě, nebo asistent fotografa pro dokonalejší nasvícení především vašich novomanželksých portrétů, půjčení instafotoaparátů atd.

Svatební fotograf při práci

Marriage Guide: Co je sdlideshow fotografií na svatbě?

To je třešnička na dortu. Fotograf ještě v den svatby připraví výběr nejlepších fotografií ze svatebního dne a připraví slideshow. Podle možností fotografa ji pak promítne hostům například na plátně s hudbou, nebo v televizi. Slideshow může být zařazena například do večerního programu. Je to krásný romantický zážitek, který oživí svatební den a všem hostům vhrne slzy do očí, to mi věřtě!

Přeji Vám, abyste si svatbu náležitě užili a svatební fotografie Vám ji připomínaly každý den třeba, když projdete kolem svatebního obrazu na stěně ve vašem obýváku.

 

Více zajímavých a podnětných článků najděte v celém vydaní MG

Informace o nových datumech workshopů pro fotografy naleznete zde.

Spojte se snámi