Mé zamyšlení nad editací fotografiíMy thoughts

 Editace fotografií – zamyšlení

I v dnešní době, kdy fotografování je každodenní záležitostí, má smysl uchovávat jen takové fotografie, které nám přinášejí radost nebo dokumentují jedinečnou situaci. Proč se tedy nesnažit a neudělat vše proto, aby fotografie byla vždy krásná? Proč však nikdy nepotkáme tu krasavici s tělem z říše snů a s obličejem, o kterém se nám může leda tak zdát? Přitom je tak blízko, přímo támhle na billboardu! Často je to jednoduchá odpověď: „podklad skutečný, výsledek už neskutečný“. Za tímto výsledkem stojí vždy spousta práce vizážistů, fotografa, photoshopového mága a kolektivu poradců. Ti mají představu o tom, jak má dokonalost vypadat, a tak ji vytvoří uměle.

Přístup k fotografii

Má práce svatebního a portrétního fotografa není vytváření fikce, ale zachycení toho krásného a jedinečného, co v každém z nás je. Práce na perfektním výsledku začíná již před fotografováním. Například u svatby je dobré nejen nevěstu a ženicha, ale i svatebčany na fotografování připravit. Pozdravit se s rodiči, představit se a říci, jaká je moje úloha na svatbě, je samozřejmostí. Přinést dobrou náladu, vytvořit klid a pocit jistoty je taktéž velmi dobrým začátkem pro atmosféru celého dne. Když pak fotografuji, soustředím se jednak na emoce a děj, jednak na světlo. To je totiž stále velmi důležité nejen pro technickou kvalitu snímku, ale i pro atmosféru fotografie. Až poté, co se svatební den schýlí ke konci a vše je vyfotografováno, přijde na řadu postprodukce.

Pohled na editaci fotografií

A právě teď je čas na otázku: je dobré použít software pro dotažení fotografií? Podle mého názoru ano. Nerad bych ovšem, aby tento můj postoj byl hodnocen jako spoluúčast na nátlaku, který vytvářejí masmédia zobrazováním „dokonalých“ modelek na titulních stránkách časopisů, v reklamách atp. Pochopitelné však je, že chci i já, aby se mé fotografie líbily lidem, pro které fotografuji, a aby má práce byla perfektní.

Ze zkušenosti vím, že spousta lidí se jednak nerado fotografuje, nebo to alespoň o sobě tvrdí, a pak je spousta lidí, kteří říkají, že se sami sobě na fotografiích nelíbí. Proto pokud mohu udělat něco, čím bych tuto fobii mohl alespoň trochu změnit, chci to udělat.

Pravidla pro postrodukci

Při úpravě fotografií dodržuji několik svých pravidel. Za prvé se soustředím na vizáž osob, za druhé na prostředí kolem nich a v neposlední řadě i na celkovou tonalitu fotografie. Nejprve odstraním jakékoli dočasné flíčky z tváře, pak například i jizvy, nejsou-li pro danou osobu charakteristické. Ve druhé fázi se zaměřím na okolí, které je zachyceno na fotografii. Nebojím se například odstranit zásuvku na zdi, či dráty vedoucí přes oblohu. Veškeré tyto zásahy do fotografie si dovoluji jen proto, že nikterak neničí podstatu a atmosféru daného okamžiku. Jedinečný úsměv a spontánní radost nevěsty a ženicha se totiž ne vždy děje na perfektní pozadí. Je třeba být neustále připraven na stisknutí spouště, byť za cenu toho, že fotografie pak bude muset projít jistou korekcí.

Za léta své praxe jsem si ověřil, že lidé mají krásu rádi. Jednou z mých radostí je, když se nevěsta na sebe na mých fotografiích dívá, je na sebe hrdá a líbí se sama sobě. Přitom není s to říci, co přesně je jiné než na ostatních fotografiích. To je pro mě odměnou.

Na závěr

V současné době, kdy většina fotografů se již naučila editační programy používat, je nutné si uvědomit, že je rozdíl mezi tím, co vše se s postprodukcí dá udělat a mezi tím, co by se udělat mělo. Pro mě je důležité, abych nevytvářel neskutečné obrazy pomocí photoshopu, ale abych přivedl do krásy jedinečnost okamžiku zachyceného na skutečné svatbě. Abych podpořil nádheru a originalitu každého z nás, abychom, až se budeme na fotografie za pár let dívat, mohli vzpomínat jen na to krásné a radostné.

My apologize, this post is just in czech. Basically it is about editing pictures, how I do it and what I think about it.

Spojte se snámi