Rodinné a skupinové fotografie na svatbě.

Rodinné a skupinové fotografie na svatbě.

Ve chvíli, kdy přijde na řadu společné svatební fotografování, převrátí často pár hostů oči v sloup a pomyslí si: “To zas bude nuda!” (nejspíš je tak tomu kvůli zkušenosti z jiné svatby). Jindy nevěsta prosí: “Hlavně, ať to netrvá hodinu.” Za posledních několik let jsem si ověřil, že na naprosté většině svateb (až 90%) lze pořídit společné fotografie během 20 minut, ať už je to svatba velká či malá. V praxi se mi nejvíce osvědčil způsob “ode všech k jedincům”. Na svatbě to zpravidla vypadá následovně: v domluvený okamžik se ujmu slova a požádám všechny zúčastněné, aby se postavili vedle nevěsty a ženicha. Blízkou rodinu situuji blíže k novomanželům, nižší do první řady a vyšší nechť doplní řady další. V této chvíli asistentka pomáhá uspořádat hosty především v první řadě a zároveň instruuje, kterým směrem se mají všichni usmívat.

Po pořízení prvních společných snímků začnu z celé velké skupiny postupně odebírat nečleny rodiny, vzdálené příbuzné apod., až zůstanou pouze novomanželé s rodiči. Během této doby asistentka či koordinátorka připravuje skupinky svatebčanů podle seznamu, který obvykle dodává nevěsta, tak, aby vše bylo efektivně a bez komplikací zvládnuto. rodinna fotografie s kamarady na svatbe Pro svatební fotografování rodiny a kamarádů se mi osvědčilo směřovat celou skupinu do stínu nebo do rovnoměrně osvětleného prostoru. Taktéž je vhodné, aby svatební fotograf dokázal celou situaci řídit dostatečně jasně a svižně. Pokud se na to necítí, je dobré poprosit o pomoc třeba svědka nebo koordinátora svatby. Společné fotografie na svatbě, které byste neměli opomenout:

Všichni hosté

Rodiny novomanželů (včetně babiček, strýců…)

Rodina nevěsty

Rodina ženicha

Svědci

Sourozenci

Kamarádi z práce

Kamarádi ze studií

Jen kamarádi (družba)

Jen kamarádky (družičky)

S dětmi

Jen s prarodiči atd.

Svatebním fotografům doporučuji nastavit vyšší hloubku ostrosti (f6,3 – f11) a ostřit buď na novomanželé, nebo na druhou řadu. Určitou výhodu poskytuje postavení skupiny na schody či svah. Pro fotografa je dobré stoupnout si na židli, štafle nebo se posadit na ramena asistenta:). PS: Společná svatební fotografie je dobrá minimálně k tomu, abyste věděli, komu poslat “thank you card”. Z pohledu fotografa je to vhodná příležitost představit se všem svatebčanům.

 

Tipy pro fotografování ženicha

http://www.pelucha.cz/svatebni-obrad-fotografie-ktere-by-nemely-chybet/

http://www.pelucha.cz/pripravy_nevesty_aneb_zacatek_svatby_ve_svatebnich_fotografiich/

http://www.pelucha.cz/tipy-pro-svatebni-fotografie-nevesty/

Spojte se snámi