Přípravy nevěsty aneb začátek svatby ve svatebních fotografiích

Přípravy nevěsty aneb začátek svatby ve svatebních fotografiích

„Fotografování příprav nevěsty a ženicha je příjemný začátek celého svatebního příběhu.”

Wedding preparation

Přípravy něvěsty, tato svatební fotografie se umístila v top10 v mezinárodní soutěži ISPWP.

Svatba není pouze obřad a skupinové fotografie s rodinou či přáteli. Svatba je úžasný krok v životě dvou lidí a krásný den pro všechny, kteří jsou na slavnost pozváni. Svatbě, stejně jako každé jiné velké oslavě, předchází řádné přípravy nejen týdny dopředu, ale i v den samotný. Okamžiky, kdy se nevěsta obléká do svatebních šatů, loučí se s rodiči, okamžiky, kdy ženich předává nevěstě kytici… To jsou jen některé, které odlišují svatební den od jakéhokoliv jiného dne v životě. wedding prepration

Proč se nechat fotografovat i během příprav?

Chcete-li vyprávět celý příběh své svatby, je hezké začít právě přípravami nevěsty a pokud možno, tak i přípravami ženicha. Během fotografování začátku svatebního dne jde jednak o zachycení příprav nevěsty, ale i o zachycení různých detailů a svatebních „propriet”, mezi které patří svatební šaty, střevíčky, náušnice či diamantové náhrdelníky, prstýnky apod. Samozřejmě není důležité fotografovat celý průběh líčení nevěsty krok po kroku. Stačí například závěrečný „make up finesy“ či oblékání do svatebních šatů. Rozhodně by ale měly být zachyceny chvíle, kdy se nevěsta loučí s rodiči a následné setkání s ženichem. Wedding dress Z pohledu nevěsty resp. fotografa je také příjemné, když se spolu setkají ještě před obřadem a mohou se v klidu, v průběhu příprav, „pracovně seznámit”. Nevěsta si zvykne na to, že je pod „dohledem” fotografa a že se jej nemusí bát. Svatební fotograf se seznámí s prostředím i s dalšími účastníky svatby a další důležité okamžiky celého dne mohou probíhat o to klidněji, když fotograf není na svatbě jen cizincem.

Na co si dát pozor?

Především je dobré mít pod kontrolou časový průběh příprav. Myslím tím mít raději 20 minut rezervu a vyhnout se tak časové tísni a následným obavám, že se něco nestihne. Je tedy dobré poprosit napřiklad vizážistku, aby přišla pro jistotu o pár minut dříve. Také doporučuji si v klidu projít celý průběh svatby minimálně den předem, nachystat si vše potřebné, ať Vás v den svatby nečekají zbytečná překvapení.

Myslím si, že pro velkou část fotografií z příprav nevěsty je dobré využít spíše reportážního přístupu fotografování děje než umělého pózování. Je také příjemné, aby například maminka, jež pomáhá nevěstě do šatů, byla v té chvíli již ustrojená a nalíčená. Stejně tak je pěkné, když je místnost, kde přípravy probíhají, alespoň trochu uklizená.

Wedding preparation

Je to nutné?

Fotografie zachycující přípravy nevěsty nejsou samozřejmě tak důležité, jako například fotografie z obřadu. Nicméně z pohledu lehkého časového odstupu, kdy člověk zapomene spoustu věcí, je milé připomenout si svatbu jako celý, úžasný den a ne pouze jako ten kraťoučký okamžik, kdy člověk stojí před oltářem…

wedding prepartion

 

Spojte se snámi