Jak se hledá skvělý fotograf na svatbu

Jak se hledá skvělý fotograf na svatbu

Svatba je významnou událostí v životě každého z nás. Tato důležitá událost je omezena pouze na jeden den, a každý prožitý okamžik se stává jedinečným. Skutečně zachytit a uchovat svatební okamžik vyžaduje skvělého svatebního fotografa. Ale jak se najde skvělý fotograf na svatbu?

Správný fotograf může zvěčnit celou akci s lehkostí; zachytit emoce, radost, dojetí i drzé zábavné aktivity. Vaše svatební album se snadno může stát nejmilovanější knihou ve vašem životě. Při výběru skvělého svatebního fotografa existují určitá úskalí, kterým je třeba se vyhnout.

Níže jsou uvedeny některé tipy či triky, které byste rozhodně měli při výběru svatebního fotografa zvážit.

svatba praha

Hledat zavčasu

Konečně jste se i vy zasnoubila. Hurá! Obrovská gratulace. Nyní, když jsou námluvy u konce, je čas podívat se po svatebním fotografovi. Chcete-li najít toho nejlepšího, mějte na paměti, že služby profesionálních fotografů jsou často rezervovány s velkým předstihem. Někteří fotografové mají obsazené termíny i rok dopředu. Pokud jste si někoho již vybrali, ujistěte se, že máte vaše datum svatby jasně potvrzené.

Pokud je vaše svatba v hlavní sezóně, buďte připraveni čelit možnému nedostatku kvalitních svatebních fotografů. Může se stát, že s výběrem fotografa to nebude snadné.  Dobré je najít vícero fotografů, jejichž tvorba se vám bude líbit. Každopádně je lépe začít brzy a získat tak přístup k více fotografům.

Začnete-li co nejdříve, budete mít dostatek prostoru zúžit vyhledávání a vybrat si moudře. Můžete být náročná; máte možnost být vybíravá. Pokud začnete s hledáním na poslední chvíli, můžete snadno skončit se špatným fotografem, který je například nekvalifikovaný, nebo co je horší – nenajde se žádný fotograf na svatbu.

Pověst

Skvělí svatební fotografové mají za sebou zkušenosti i úspěchy. Nicméně to nemusí vždy znamenat, že budou lepší ve své práci. Při výběru svatebního fotografa můžete začít se spolehnutím se na doporučení od rodiny a přátel.

Mnoho z vašich přátel bude mít i fotoalba, a proto zkoumejte kvalitu fotografovy práce právě z nich. Pomocí facebookových a webových stránek můžete začít vyhledávání online. Kromě toho můžete navštívit i profesní asociace, které skvělé fotografy zaštitují a mohou vám s hledáním fotografa pomoci.

Různí profesionálové ve svatebním odvětví vám mohou dát různá doporučení, která vás mohou zavést na “dlouhou cestu” při hledání fotografa. Ať už je to manažer svatebního místa, kuchař, pekař, květinářka nebo řidič limuzíny. Každý z nich doporučí někoho jiného. S těmito doporučeními však jednejte opatrně. Každý zná někoho, kdo je fotograf, ale ne každý fotograf, na kterého narazíte, je opravdu skvělý svatební fotograf.

svatební foto pelucha

Zúžení výběru

Věnujte pozornost vašemu rozpočtu a vašim specifickým potřebám. Například máte-li svatbu na pláži nebo ve stodole, budete chtít vybrat fotografa, který ovládá venkovní fotografování a umí si poradit s každým počasím.

Máte rádi určitý styl fotografií? Od tradičního až po hravý a veselý? Můžete snadno najít fotografa, který ztělesňuje styl, jaký si přejete. S tímto na mysli budete mít možnost zúžit vaše možnosti při výběru toho nejlepšího svatební fotografa.
svatebni fotografie

Vedení pohovorů – důležitost schůzky

Jakmile budete mít svůj seznam vytipovaných fotografů, je čas začít s osobními rozhovory. Při těchto setkáních se můžete zeptat na co chcete a nemusíte se vyhýbat žádným otázkám. Na schůzce se svatebním fotografem nezapomeňte, že jde o hledání a získávání informací. A také nebuďte zaskočeni tím, že i fotograf se chce dozvědět více o vás a vaší svatbě.

Neskončete interview s nezodpovězenými otázkami. Mějte již předem připravený soubor otázek, na které se chcete zeptat. Chcete-li získat dobrý obrázek o odborných znalostech fotografa, požádejte jej o vzorky práce. Stejně tak můžete posoudit jeho práci a výsledky například na ukázce albumu, slideshow apod. Soustřeďte se na technické zpracování, ostrost, kompozici i styl a emocionální tón fotografií.

Rozhovor vám také pomůže zjistit profesionální úroveň fotografa z jiné strany. Dochvilnost, solidní zázemí fotografa či schopnost myslet “out of  box” s cílem získat dokonalý snímek, jsou vlastnosti, na které je dobré brát ohled při výběru skvělého svatebního fotografa. Stejně tak je důležité i to, jak si s fotografem sednete osobnostně.

Osobní setkání se s fotografem je snad nejdůležitější ze všech kroků výběru. Fotograf na svatbu bude totiž s vámi trávit velmi vzácné až intimní momenty v životě a může svou přítomností dojisté míry ovlivnit vnímání a prožití svátečního dne jako takového.

petr pelucha svadba 05

Vybavení fotografa

Buďte si vědomi toho, že pro zachycení celé svatby v mimo studiovém prostředí je zapotřebí více než jeden objektiv. Samozřejmě není nutné být tak technicky sečtělí jako fotograf, ale určitě byste měli mít povědomí o tom, že fotograf by měl vlastnit např. náhradní fotoaparát, blesk a profesionální programy pro úpravy fotografií.

Nemusíte mít dokonalý přehled ve fotografickém řemeslu, ale v případě, že fotograf vypadá zmateně při technických otázkách, poznáte sami, že bude lépe podívat se po jiném. Dotazovat se na fotografické vybavení a postprodukční programy, které fotograf používá, vám pomůže lépe pochopit, co fotograf zná a jak je zkušený.

Základní slovníček pojmů svatebního fotografa – více zde

vybava na svatbu

Rozpočet a smlouva

wedding-prague-16Po všem tom hledání se určitě budete chtít pečlivě podívat na smlouvu. Pokud nemáte v písemné formě vše, na čem jste se s fotografem dohodli, můžete později čelit spoustě komplikací. Možná při hledání svého perfektního fotografa spěcháte, přesto se ale ujistěte, že vaše smlouva obsahuje všechno, co má fotograf dodat.

Smlouva by měla obsahovat i údaje týkající se domluveného rozpočtu. Tak se vám nestane, že budete muset doplácet za věci, které jste považovali za samozřejmé. Nebojte se fotografa zeptat na balíček jeho služeb na míru. Zákaznické balíčky mohou více vyhovovat vašemu rozpočtu. Na konci dostanete win-win scénář, kdy budou obě strany spokojené.

Závěrem

Volba skvělého svatebního fotografa může být náročná, ale nebojte se jí! S výše uvedenými tipy se hledání a vybírání může stát příjemnou záležitostí. Na konci pak budete šťastní, že máte pečlivě zdokumentovaný váš velký svatební den přesně tak, jak jste chtěli a že vám fotograf na svatbu přinesl mnohem více než jen novou profilovku na fb:)

Petr Pělucha, člen ISPWP a Cechu svatebních profesionálů

Text je soukromým názorem autora, není možné jej kopírovat bez uvedení resp. svolení autora.

Článek je publikován v magazínu NUANCE 2016

Související: základní slovníček pojmů svatebního fotografa

Schůzka se svatebním fotografem: ANO či NE?

Spojte se snámi